Petr Šilar |

O hokeji ve zpravodaji Lilie 4/18

Většina milovníků sportu vyhlíží spíše počasí na kolo nebo běh. Pojďme se však ohlédnout za hokejovou sezonou v Litomyšli, kterou poznamenaly změny, které začaly nést ovoce.

Po několikaletém úsilí se nám podařilo klubu zapojit do celorepublikového projektu „Trenér do malých klubů ČSLH“, organizovaného Českým svazem ledního hokeje. „Díky tomuto projektu jsme získali, historicky poprvé v Litomyšli, profesionálního trenéra mládeže, kterým se stal Stanislav Mečiar, s trenérskou licencí „A“. Vedení klubu si od projektu slibuje celkové zkvalitnění práce s mládeží,“ připomenul předseda oddílu Petr Fila. Tato novinka přinesla pozitivní ohlasy po prvních pár měsících. „Zlepšila se organizace a kvalita tréninkových jednotek a práce trenérů,“ dodal Petr Fila. Jeho slova potvrzuje i Stanislav Mečiar, který je mimo jiné trojnásobný mistr nejvyšší české hokejové soutěže: „Kluci se od začátku snažili. Je vidět velká změna. Výsledky byly horší i lepší, ale sezonu lze hodnotit pozitivně. Příští rok to bude lepší a ti, co půjdou hrát vyšší soutěž, jsou na ni připraveni. Když budeme makat, tak se můžeme těšit na dobré výsledky.“

Další novinkou byla změna v dorosteneckých soutěžích, která znamenala její zkvalitnění. Družstvo staršího dorostu tak mělo možnost potkat se díky postupu do nadstavbové části s velmi kvalitními celky. „Sezonní cíl jsme splnili, i když jsme mohli skončit lépe, ale to bylo dáno i tím, že kluci pomáhali A týmu. Musím však říci, že všichni získali zkušenosti a mohou z toho těžit. Hlavně v konfrontaci s týmy z jiných krajů, kde se potkali s hráči, kteří nastupovali i v extralize,“ zhodnotil sezonu Bohumil Jakube, trenér staršího dorostu. O kvalitně odehraných zápasech svědčí i fakt, že se mladé naděje dočkaly pochvaly i od soupeřů zvučných jmen.

Samostatnou kapitolou jsou pak celky dospělých. Litomyšlský B tým se probojoval v okresní soutěži až do finále, kde podlehl celku Moravská Třebová B. Svým výkonem potvrdili, že ve své soutěži patří mezi elitní celky.

Nejvíce pozornosti přitahuje zpravidla A tým a ani v Litomyšli tomu není výjimkou. Nutno říci, že fanoušci zažili výkyvy, které byly mnohdy velkou zátěží pro jejich nervovou soustavu. Mladý tým doplněný o dorostence nezačal oslnivě, a tak body za vítězství přibývaly do tabulky velmi pomalu. „Loňskou sezonu bylo v týmu málo hráčů, a tak jsme rozšířili kádr. Ne všechny posily se však povedly. Letní příprava začala později. Na druhou stranu přípravná utkání a tréninky na ledě vypadaly dobře,“ připomenul start do sezony Jan Svatoš, trenér A týmu. Hledat pozitiva nebylo zkraje jednoduché. „Zejména herní disciplína nebyla dobrá, což nás doprovázelo do konce sezony. Hráči nezachytili změnu trenéra a někteří vynechávali tréninky více, než bylo obvyklé vzhledem k pracovní vytíženosti hráčů,“ dodal Jan Svatoš. O úspěchu rozhoduje v hokeji úspěch v play off. Ten však nebylo jednoduché vybojovat. V tabulce chyběly body, které se podařilo ztratit s nejhoršími celky soutěže. Nakonec se však tým vzepjal k výkonu, který přinesl radost, kterou málokdo čekal. Postup z osmého místa znamenal souboj s nejlepším celkem základní části soutěže, kterým byla suverénní Chrudim. „Hráči podali proti favoritovi neskutečně obětavý výkon, který mnohdy v sezoně chyběl, a navíc skvěle zachytal gólman,“ označil dva nejdůležitější faktory úspěchu trenér. Nutno dodat, že i on přispěl velkou měrou k postupu, neboť na soupeře dokázal svůj tým takticky připravit. V následném souboji s Českou Třebovou byl favorit nad síly litomyšlských hráčů. Kvalita tohoto celku zejména v útoku byla neoddiskutovatelná. V závěrečném souboji o třetí místo s Hlinskem se taktéž radoval soupeř. „Měli větší chuť poprat se o vítězství a navíc měli zkušený tým, který doma hrál skvěle, celou sezonu hrál o špici,“ poznamenal trenér. Na závěr přidal celkové hodnocení. „Pro mě byla sezona výsledkově špatná, pokud pominu celkové umístění. Plusem je, že se pět až šest mladých hráčů ukázalo v dobrém světle a mají na to hrát v A týmu,“ dodal Jan Svatoš.

Cíl sezony se podařilo nakonec dosaženým čtvrtým místem splnit. „Je potřeba říci, že soutěž jako taková byla velice kvalitní, neboť se do ní zapojili i bývalí hráči z extraligy. Jako úspěch vidím zejména zapojení mladých hráčů do kádru, kteří se nám za naši důvěru odvděčili svými výkony, a je vidět, že srdce týmu z vlastních odchovanců je to, co si přeje nejen vedení klubu, ale i fanoušci. Velký dík si zaslouží samozřejmě trenér Jan Svatoš, který neměl mnohdy lehké rozhodování při stavění týmu do zápasu,“ přidal své hodnocení místopředseda hokejového oddílu Martin Vandas.

„Na závěr bych chtěl poděkovat jménem vedení oddílu všem trenérům, hráčům a rodičům za spolupráci, fanouškům za fandění a přízeň. Dále všem sponzorům za podporu a pomoc. Velké díky patří městu Litomyšl, dlouhodobému hlavnímu partnerovi mládežnického hokeje. Dík patří také Městským službám a ledařům za jejich práci,“ dodal na úplný závěr Petr Fila.

Utkání

Muži | E0278

HC Litomyšl

4:3
(3:0 0:2 1:1)

Nové Město nad Metují

Muži | E0282

Nové Město nad Metují

3:2 sn
(1:1 1:1 0:0)

HC Litomyšl

Dorost | E3480

HC Litomyšl

4:7
(2:0, 2:3, 3:1)

HC Skuteč

Dorost | 2. kolo

HC Litomyšl

TJ Lanškroun

Starší žáci | 7. kolo

HC Litomyšl

HC Polička

Starší žáci | 12. kolo

HC Chrudim

HC Litomyšl

Mladší žáci | 5. kolo

HC Litomyšl

HC Chrudim

Mladší žáci | 6. kolo

HC Hlinsko

HC Litomyšl

Aktuální články

SEZÓNA 2023/24 OFICIÁLNĚ SKONČILA

Gratulujeme HC Kohouti Česká Třebová k celkovému vítězství. Děkujeme také všem našim soupeřům za napínavou sezónu.

BÉČKO OPĚT MISTREM!

B-tým po roce opět nejlepším týmem meziokresního přeboru.

Pozvánka na hokejový ples HC Litomyšl

MUSIC CLUB KOTELNA | 23. BŘEZNA 2024 | ZAČÁTEK 19:00